perjantai 9. marraskuuta 2012

Spisska Nova Ves 8.11.2012Aamupäivällä

Stanka kertoi koulutusjärjestelmästä Slovakiassa. Monessa kohtaa samantapainen kuin Suomessa, mutta heidän toisen asteen koulutus on huomattavasti laajempi kuin meidän mallimme. Koulu vastaa medän vanhaa ammattikoulua ja teknistä koulua yhdessä (+ vähän opistotasosta). Opetus on teoreettisempi kuin meillä (teorian osuus noin kolme neljäsosaa). Heidän laitoksensa koulutus kestää 4 vuotta, lukuvuoden pituus oli noin 45 viikkoa, viikossa 34 tuntia, oppitunnin pituus 45 min. Yhteensä 4.878 tuntia. Heidän koulustaan jatketaan yliopistoon, noin 50 % jatkaa yliopistoon.


Koulun keiton jälkeinen ruoka-annos,
opiskelijoille 1,10 euroa

Jossain aamupäivän vaiheessa mukaan liittyi Viera Kuborcikova, joka esitteli management koulutusosuuden. Näissä osuuksissa käydään yrityksen taloushallinto (esim. verotus, kustannuslaskenta, kirjanpito jne.), johtaminen (esim. organisaatiomallit, strategiamallit, tiimityö, muutosjohtaminen, taylorismit jne.) ja markkinointi (esim. hinnanmuodostus, markkinointikeinot, markkinat jne.). Kaikenkaikkiaan osuus mistä meidän pitäisi ottaa mallia. Koulutus yhteensä neljän vuoden aikana noin 1080 tuntia.
Ruokailu oppilaitoksen ruokalassa oli kokemus. Alkuruoaksi oli keittoa ja pääruoaksi porsasta ja lisukkeena kuumassa vedessä keitetty "leipä" ja kaalisipulimössö.


Työskelyn tuoksinassa yksi nappi lähti irti
ja Stanka ompeli sen kiinni Jounin takkiin.
 Iltapäivällä

Monica ja Stanka veivät meidät Levoca-nimiseen keskiaikaiseen kaupunkiin, jossa talojen korjaus ja uusiminen vaatii luvat; kaikki tehdään alkuperäisen mallin mukaan (sama kuin vanhassa Raumassa).
Oppaaksi tuli erittäin hyvin asiansa tunteva (ja englannin kielen hallitseva) viehättävä nainen.Hänen opastuksellaan perehdyttiin ensinnä Slovakian historiaan ja sitten Lavocan historiaan. Käytiin parissa museossa ja kirkossa. Kirkossa kuunneltiin mielyttävä kirkkokonsertti. Kierros kesti yli kolme tuntia.Illalla

Illalla syötiin päivällinen Teatteriravintolassa Stankan, Monican, Vieran ja Vladislavin kanssa. Ruoka oli hyvää ja seura vielä parempaa. Päivällisen yhteydessä keskusteltiin vapaasti sekä työasioista että kevyemmistä aiheista. Harrastukset käytiin läpi lähes jokaisen kohdalta.


Loppuilta meni jo totutulla tavalla...

1 kommentti:

  1. Paikallinen kouluruoka näyttää hyvältä. Oliko niin, että lähes kaikki opiskelijat ruokailivat koululla? Myös teatteriravintolan annokset näyttävät herkullisilta.

    VastaaPoista