sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Spišská Nová Ves

Winnovalaiset opettajat Jari Myntti, Jouni Suominen ja Touko Äännevaara ovat valmiina aloittamaan matkan viikon mittaiselle asiantuntijaliikkuvuusjaksolle Slovakian  Spišská Nová Vesiin. He ovat valmistautuneet jaksolle mm. perehtymällä Slovakiaan, tekemällä englanninkieliset Europassi CV:t ja materiaalit perillä pidettäviä esityksiä varten. Seuraavan viikon ajan saamme lukea heidän ulkomaanjakson kokemuksistaan täältä. Spišská Nová Vesin sijainti Slovakiassa. Karttapohja wikipediasta.


4 kommenttia:

 1. Laukut alkaa pikkuhiljaa olemaan pakattuna ja pienet unet pitää ottaa ennen lähtöä Helsinkiin klo 3.50. Siitä se reissu uusiin seikkailuihin alkaa!

  VastaaPoista
 2. Innostuneena myös odotan reissun antia kaikin puolin. Eilen tuli väännettyä olan takaa matskua englannin kielelle - aikamoista kapulakieltä suomalainen koulujärjestelmä kyllä tarjoaa...
  Tää blogispotti tuntuu varsin mainiolta tavalta dokumentoida asioita ja päivän tapahtumia. Toivotaan vielä, että yhteydet paikan päällä ovat sellaisia, että matskun julkaiseminen onnistuu kohtuudella.

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Maanantai 5.11.2012
  Finnairin kyydillä ensin Helsingistä Prahaan. Finnair on selvästi parantanut tahtiaan ja matka sujui varsin konstailemattomasti ilman ylimääräisiä kommervenkkeja. Sen sijaan tsekkien omalla lennolla Kosicaan tunnelma oli jo sitten paljon tiiviimpi. Kone oli pis-kuinen ATR 42 ja pakattu melko täyteen. Istuimme Jarin ja Toukon kanssa vielä potkurien kohdalla, joten kohinaa ja surinaa piisasi.

  Kosican rautatieasema oli rempassa, mutta toisessa kerroksessa ravintola toimi ja erityisesti nuoret olivat ottaneet paikan omakseen. Ruoan, viinin ja oluen hinta kertoi Slovakian maltillisesta hintatasosta – olut oli runsaan euron ja viinilasillinen parin euron hintaista. Palvelu pelasi – nimittäin yhdellä vilkaisulla silmiin osui kerralla puolisen tusinaa tarjoilijaa – myös palkat näyttävät olevan aika kohtuullisia Slovakiassa.


  Junavaunussa, tarkemmin sanottuna junaosastossa (kabinetissa), johon mahtui maksimissaan noin kahdeksan ihmistä, mukana oli kolme nuorta aikuista, opiskelijaa, jotka kuulemma päivittäin käyttävät tätä kulkuvälinettä koulumatkoihin. Toinen heistä, noin 17 – 18 -vuotias poika lähtee aamuisin liikkeelle siinä kello viiden aikaan ja toinen heistä, tyttö 16 -17 -ikäinen jo tuntia aiemmin. Niinpä niin…

  Perille Spisska Nova vesiin ja asemalla vastaan astelivat ”Stanka” (oik. Stanislava) ja Monica, ensin mainittu toimii oppilaitosisäntämme ”Technical Academyn” englannin kielen opettajana Monica taas vararehtorina. Matkalaukut kyytiin ja kohti majapaikkaa, joka on kaupungin eräs hienoimmista pensionaateista. Touko saa elektronisen avaimen, jonka päälle on suurella painettu numero 6. Sen voisi lukea myös luvuksi 9, mutta ongelmaa ei tule, koska pensionaatissa on vain kahdeksan huoneistoa.

  Pienellä iltapalalla Stanka kertoo alustavasti viikon ohjelmasta ja myös sen, että Spisska Nova tarkoittaa väljästi käännettynä ”uutta lähdettä” ja kaupunki sijaitseekin paikassa, jonka lähituntumaan on muodostunut useita pikku kyliä ja kyläyhteisöjä, erilaisia pajoja, joissa eri ammattikunnat harjoittavat ammattiaan.

  VastaaPoista