perjantai 19. huhtikuuta 2013

Tri-Lamp, Peer Group Visit in Berlin 11-12.4.2013
Tri-Lamp –hankkeeseen liittyi Peer Visit  - tutustumiskäynti jonkun hankekumppanin luokse. WinNovan kohteeksi valikoitui Oscar Tietz Schule Berliinistä. http://www.osz-handel-2.cidsnet.de/  Hankkeen liikkuvuuksia hyödyntäen matkaan lähtivät Liisa Sarasoja, Anne Vaahtio, Taina Kivioja ja Eija Häyrinen. Tapaamiseen oli yhdistetty myös ruotsalainen partneri Göteborgin yliopiston opettajankoulutusosasto ja Turkkista Konak District Covernorship edustajat, joilloin meitä oli yhteensä n 20 henkeä. Ensimmäinen ilta kului traditionaalisen päivällisen merkeissä ( Einsbein ja muita tukevia paikallisuuksia).

Oscar Tietz Scule ( Taina, Liisa, Eija)
Varsinainen kokouspäivä vietettiin Oscar Tiezt Schulella.  Oppilaitos on  eräänlainen erikoistunut kauppaoppilaitos, jossa voi suuntautua esim. auto-,  kenkä – tai  elintarvikemyyjäksi. Koulutussysteemi  perustuu saksalaiseen DUAL- järjestelmään, jossa yritykset ovat vahvasti mukana. Oppilailla on työpaikka, joissa he ovat koko opintojen ajan työsuhteessa ja oppilaitos- ja työharjoittelujaksot vaihtelevat esim. 3 pv- koulua   2pv töitä.  Alueen kauppakamarilla on järjestelmässä myös vahva rooli erityisesti koskien työpaikkaohjaajakoulutusta.  Systeemi auttaa oppilaita sijoittumaan helpommin työelämään, mutta esim. kv- vaihtoja ajatellen saatetaan törmätä ongelmiin, koska oppilaan työsuhteeseen liittyvät asiat pitää myös ottaa huomioon.
Muuten opettajien ja työpaikkojen välinen kanssakäyminen ei ollutkaan , ihme kyllä, kovin vilkasta vaan toiminnat pysyivät aika erillään - oppilaitoksissa teoriat ja työelämässa käytännöt.
Suoritettavat tenti tja päättökokeet olivat ilmeisesti aika vaativat, koska n 20 % hylätään. Ongelmaksi koettiin myös drop out -uhka.  Noin 30 % lopettaa ensimmäisen vuoden jälkeen, jolloin saksalainen oppivelvollisuusikä tulee täyteen.
 ECVET- järjestelmä ja EQF-tasomäärittelyt ovat vielä Saksassa kesken, koska heillä on suuri kirjavuus kansallisesti ( paljon myös yksityisiä oppilaitoksia).  Saadakseen lisätietoa he olivatkin hakeutuneet tähän Tri-Lamp- hankkeeseen.
Saatiin tilaisuus kiertää luokissa ja opetustiloissa ( siistiä ja järjestelmällistä),  tietotekniikassa luotettiin Appleen. Opettajat hyödynsivät kuitenkin vielä melko vähäisesti verkkoa.  Istuimme myös englannin tunnilla toteamassa että oppilailla oli asiallinen ote opintoihin.
englannin tunnilla                                    vierailun isännät, yhteyshenkilö Demetrios Livadiotis
Kaikki partneriosapuolet olivat laatineet keskustelun pohjaksi itseään kiinnostavia aiheita ja näitä käytiin yhdessä läpi. Lisäksi kaksi opiskelijaa kertoi meille ulkomaanvaihtokokemuksistaan mm. vaatemyyjän työstä  Lontoossa
meeting

Vierailun aikana tuli uusia yhteistyöehdotuksia mm ruotsalaisen partnerin suunnalta, joten paljon jäi ajatuksia ja kehitysideoita evääksi.

PS. Motel One, Berlin Aleksanderplatz, oli todella suositeltava majoituspaikka.
Kuvagalleriassa vierailua koululla ja sateista Berliiniä.Muuri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti