tiistai 14. toukokuuta 2013

Comenius täydennyskoulutuskurssi, Bulgarian Corno Dragslihte 6.-11.5.2013
Näkymä kurssipaikasta vuoriston suuntaan

Ensimmäisen kurssipäivän ukkosmyrskySain myönteisen rahoituspäätöksen kirjoittamaani Comenius täydennyskoulutusapurahahakemukseen. Kurssin järjestäjäorganisaatiot olivat Field Studies Council Britanniasta ja Time Foundation Bulgariasta. Kurssipaikkana oli Corno Dragslihten kylä Rila-vuoriston ja Pirin-vuoriston välissä Bulgariassa. Kurssin nimi oli Lessons from Nature: outdoor education for a sustainable future. Kurssin tavoitteena oli oppia kestävän kehityksen mukaista ajattelua ja saada ideoita opetukseen.

Ensimmäinen tapaamisemme opettajien ja muiden kurssilaisten kanssa oli Sofiassa sunnuntai-iltana. Opettajina kurssilla olivat Richard  Britanniasta sekä Kamen  ja Stoyan Bulgariasta. Muut osallistujat olivat  yksi opettaja Ruotsista ja kaksi opettajaa Romaniasta. Ryhmä tuntui heti mukavalle.

Maanantaiaamuna lähdimme Kamenin ja 
Stoyanin autoilla kohti kurssipaikkaamme.
 Arvio matka-ajasta oli noin kolme tuntia.
Kylän nimi
 Sää Sofiassa oli hiostavan kuuma, mutta
tiesimme, että perillä odottivat hieman
raikkaammat säät.


Kulttuuriohjelman gurut
Ensimmäisen päivän iltapäivällä kylässä oli raju ukonilma ja satoi jopa rakeita. Kurssipaikkamme nettiyhteydet hävisivät siinä rytäkässä useaksi päiväksi. Ohjelmamme oli niin tiivis, että emme olisi ehtineet nettiä käyttääkäkään.

Ensimmäisen iltapäivän aikana kävimme läpi odotuksemme kurssilta ja omat polkumme kohti kestävän kehityksen mukaista ajattelua. Kuulimme myös suunnitelman pilottikurssin sisällöstä. Oppimisemme tulisi tapahtumaan upeissa oppimisympäristöissä vuoristomaisemissa.

Seuraavina päivinä lähestyimme kestävän kehityksen mukaista ajattelua lähtemällä esim. yksittäisen puun elämäntarinasta edeten Guest House -rakennukseen tutustumiseen ja tutustumiseen koko kylän toimintaan.

Guest Housen emäntä Deshka on aktiivisesti mukana alueen Leader -toiminnassa. Lupasin tuoda terveiset Karhuseutu ry:lle. Saattaisivatpa suunnitella jotakin yhteistä kansainvälistä kehittämishanketta.
Paikallisen tanssin opettelua kansallisasuissa
Lampaat matkalla laiduntamaan

Tehtävä jossa taulukoista ja kuvioista järjestettiin kehitystarina

Guest Housen emäntä Deshka
Noin klo kuuteen kestävien kurssipäivien jälkeen meillä oli hivenen hengähdysaikaa ja sitten alkoikin jo kulttuuriohjelma. Kahden baban eli isoäidin opastuksessa opimme paikallista tanssiperinnettä, käsityöperinnettä sekä leipomis- ja ruuanlaittoperinnettä. Kulttuuriohjelmasta selvittyämme olimmekin jo valmiita unten maille.

Bulgaria on ollut EU-jäsen vuodesta 2007. Maa on yksi EU:n köyhimmistä maista. Rajanaapurit ovat Serbia, Romania, Makedonia, Kreikka ja Turkki. Maassa käytetään kyrillisiä kirjaimia. Bulgarialla on Mustanmeren rantaa. Noin 80 % bulgarialaisista on ortodokseja. Maan pinta-ala on noin kolmannes Suomen pinta-alasta ja väkiluku on noin 7 milj. Opettajiemme mukaan aloittelevan opettajan kuukausipalkka on noin 300 euroa. Korruptio on maassa yleistä. Rahayksikkö on leva.

Kylän näkymässä olivat hevoskärryt ja aasit yleisiä. Kylän talot olivat lähekkäin ja puutarha-alueet oli hyödennetty hyvin.

Yksi erikoisuus kyläkierroksellamme oli kylän yhteinen ekologinen pyykinpesupaikka. Siinä oli hyödynnetty vuoristosta voimakkaasti virtaava vesi. Vesi virtasi puusta tehtyyn halkaisijaltaan noin 4-5 metriä olevaan puusammioon. Vesi muodosti sammiossa pyörteen ja vesi virtasi pois alavirran puolella olevista raoista. Näimme pyykinpesukoneen toiminnan käytännössä kun paikallinen nainen kippasi pyykkisäkkinsä sammioon. Aikansa pyörittyään pyykit nostettiin koukulla pois
 vedestä ja laitettiin kuivumaan.
Kylän yhteinen ekologinen pyykinpesupaikka

Vierailulla kylän koulussa
Luonnon muotojen ja ominaisuuksien hyödyntämismuotoja

Opetellaan paikallista leivontaperinnettä
Gastronomisia ruoka-annoksia

Kalanviljelytilan/ravintolan isäntä ja Stoyan-opettaja

Punaisin nauhoin toivotaan terveyttä ja hyvää onnea


Odotettu ruokatauko
Upea oppimisympäristö

1 kommentti:

  1. Kiinnostava kokemus ja näkökulma kestävän kehityksen teemaan : ) paljon ajattelemisen aihetta meille kuluttamiseen tottuneille.

    VastaaPoista