perjantai 11. huhtikuuta 2014

TooB (Thinking outside the Box) Talaverassa 12. - 16.3.2014


Aikuisoppilaitos Francisco Largo Caballero (CEPA) Espanjan Talaverassa järjesti viidennen Toob-hankkeen oppimiskumppanuustapaamisen 12.-16.3.2014. Tapaamisessa meitä oli kahdeksasta maasta yhteensä parisenkymmentä osallistujaa. Monipuolinen ohjelma oli rakennettu ”Luovuudella ei ole ikää” -teeman ympärille ja sisälsi useita vierailuja eri kohteisiin.

Castilla-La Manchan yliopistossa sosiologian professori David Alonso González kertoi luennossaan perinteisen oppimiskäsityksen muuttumisesta. Erityisesti ikäihmisten (>65-v.) oppimisessa korostuu kokemuksellinen oppimiskäsitys ja kontekstuaalinen tieto. Professorin näkemys oli, että työelämän jälkeisessä kolmannessa iässä keskeinen kehityksellinen tehtävä on löytää uusi rooli sekä identiteetti omassa elämäpiirissä ja yhteisössä. Tutkimushankkeessa ikääntyneiden oppimista selvitettiin toiminnallisten teemojen kuten liikkuvan luokan, yrityskummitoiminnan ja elokuvan tekemisen avulla. Professori korosti mielekkään ja yhteisöllisesti arvokkaan toiminnan merkitystä: oppimisen tulee liittyä todellisiin tilanteisiin ja olla käytännönläheistä.


Yliopiston jälkeen ryhmämme vieraili San Isidron maatalousoppilaitoksessa, jossa toiminnallinen oppiminen on 1200 oppilaan arkea. Virallisen projektiohjelman lomassa ollut leivontatuokio oppilaitoksen isossa keittiössä ja monikielisissä pienryhmissä ryhmäytti ja virkisti. Lisäksi esiteltiin tarinankerronta, musiikkiterapia ja luova tanssi, jotka tarjosivat mahdollisuuksia laajentaa osallistujien käsityksiä oppimismahdollisuuksista.  

Pääsimme myös käytännössä näkemään, miten EU-tuella on säilytetty rakennus- ja kulttuurihistoriaa. Yksi vierailukohteemme nimittäin oli yrityshautomo (CEEI), joka oli saneerattu rappeutuneesta keskiaikaisesta rakennuksesta moderniksi yrityshautomoksi. Se tarjoaa edulliset toimitilat, työvälineet ja tuen yli 50 aloittelevalle yrittäjälle kolmen vuoden ajaksi. Lisäksi kuulimme yhden yrittäjän omakohtaisen tarinan siitä, kuinka Madridista kotoisin oleva sairaalasihteeri perusti 2011 hautomon tuella oman sihteeripalveluita tuottavan yhden naisen yrityksen. Koska Espanjassa on kuusi miljoonaa työtöntä, on jokainen työllistävä yritysidea kullanarvoinen, meille kerrottiin.

Espanjan tärkeimmän joen, Tajo-joen, molemmin puolin levittäytyvä Talavera on kuuluisa keramiikastaan ja tekstiiliteollisuudestaan. Castilla-La Manchan maakunnassa sijaitseva Porin kokoinen kaupunki jäi mieleen aurinkoisen vieraanvaraisista ja elämäniloisista isännistään ja emännistään. 

Kirjoittajat: Tiina Kallio ja Tuula Lehtonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti