perjantai 30. lokakuuta 2015

Stay In -loppukonferenssi Alankomaissa teemalla 100 % oppimista työllistymisen vahvistamiseksi


Projekti päätökseen Alankomaissa 28.–30.9.2015

Kaksi vuotta sitten alkanut Stay In - projekti, jonka kokonaistavoite oli kehittää toisen asteen ammatillisen koulutuksen opettajille ja kouluttajille soveltuva koulutuskokonaisuus, päättyi Alankomaissa pidettyyn loppukonferenssiin ja -kokoukseen.

27.9. projektiryhmämme eli Jonna Malmivuori, Kaisa Leivo-Jokimäki ja Mirjam Voutilainen, vahvistettuna sidosryhmän edustuksella eli Lasse Vallemaalla matkusti Alankomaihin, projektin viimeiseen kokoukseen ja loppukonferenssiin. Harmillisesti toinen sidosryhmän edustajana loppukonferenssiin kutsuttu henkilö eli Riitta Hirsikoski Sataedusta ei päässyt sairastumisen takia mukaan matkaan.

Loppukokouksen ja -konferenssin pitopaikka Rotterdamissa oli yllätykseksemme STC:n merikoulu. Hankkeen alankomaalainen partneri näet ajaa alankomaalaisten ammatillisen koulutuksen järjestäjien etua ja edustaa laajasti koko kenttää; he olivat valinneet kokouksen ja loppukonferenssin pitopaikaksi merikoulun mm. sen mielenkiintoisen arkkitehtuurin takia. Rakennus itsessään oli näkemisen arvoinen. Kokouksemme oli 14. kerroksessa, joten näköalat olivat huikaisevat. Koulun opiskelijat kulkivat liukuportailla. Me pääsimme kulkemaan hissillä, joka tosin kokouksen ajankohtaan osuneen paloharjoituksen aikana oli enemmän kuin tupaten täynnä. Kerran piti toki kokeilla kulkua liukuportailla ja ihan portaita kiiveten alimmasta ylimpään kerrokseen. Työpaikkaliikuntaa parhaimmillaan.

Kokouspäivät kuluivat projektimme kuuden Euroopan maan (Itävalta, Bulgaria, Suomi, Saksa, Alankomaat ja Turkki) pilotointien esittelyjen parissa. Jokainen edellä mainituista maista testasi Stay In -hankkeessa maakohtaisesti kehitettyä koulutustuotetta oman oppilaitoksensa tai alueensa opettajien, työpaikkaohjaajien tai muiden kohderyhmien kanssa.  Pilotointivaiheeseen osallistui yli 100 opettajaa tai muuta toimijaa. Koulutustunteja oli yli 200, joista 154 tuntia oli lähiopetusta. Oli ilo esitellä oma koulutustuotteemme pilotointiin osallistuneiden ammatillisen peruskoulutuksen opettajien palautteen pohjalta. Sen perusteella voi sanoa, että koulutuspilotti onnistui hyvin, eikä suuria muutostarpeita kehitettyyn koulutustuotteeseen ilmennyt. Suomen osalta kehitetyn koulutustuotteen kuvaus sekä kehitetyt koulutusmateriaalit (mm. kaksi käsikirjaa) löytyvät osoitteesta: https://www.rebelmouse.com/STAYIN_PILOTTIKOULUTUS/

Kokouspäivään sisältyi myös asiaa liittyen hankkeen tulosten ja tuotteiden levittämiseen ja juurruttamiseen sekä tietysti loppuraportointiin.

 
Loppukonferenssi ti 29.9. Stay In -hankkeen sidosryhmien edustajille

Loppukonferenssiin osallistui paitsi Stay In -hankkeen porukkaa myös eri maiden mukanaan tuomia sidosryhmän edustajia sekä Alankomaista ammatillisen koulutuksen henkilöstöä, maan Opetus- ja kulttuuriministeriön edustaja. Tiistain loppukonferenssin ohjelmassa oli seuraavia yhteisiä kokonaisuuksia:

  • Ammatillisen koulutuksen keskeyttäminen Euroopassa: nykytilanne ja haasteet Michaela Meier, Stay In projektipäällikkö
  • Alankomaiden koulutusjärjestelmä sekä läpäisyn tehostamisen ohjelma
    Dennis van Gessel, Opetusministeriö
  • Oppilaitoksessa ja työpaikalla tapahtuvan oppimisen integrointi: käsitteellinen malli
    Dr. Ilya Zitter, Hu University of Applied Sc.

Iltapäivällä konferenssissa oli tarjolla kaksi eri työpajaa. Loppukonferenssin toisessa työpajassa esiteltiin Stay In -hankkeessa kehitetyt maakohtaiset koulutustuotteet, osallistuminen ja oman kokonaisuuden esitteleminen suuressa auditoriossa oli haastavaa ja jännittävääkin. Kaikki sujui hyvin ja saimme hyvää palautetta Stay In -kollegoiltamme.

Mikäli olet kiinnostunut muiden Euroopan maiden kokemuksista ja tuotteista, tutustu Stay IN -hankkeen nettisivustoon: http://www.stayin-project.eu/

Lisätiedot hankkeesta WinNovassa Kaisa Leivo-Jokimäki, Jonna Malmivuori tai Mirjam Voutilainen.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti