maanantai 25. huhtikuuta 2016

Summa Collegeen tutustuminen ja laboraatio-opetuksen seuraaminen


Summa collegessa on 2500 hoitotyön opiskelijaa ja 150 hoitotyön opettajaa. Hoitotyön koulutus poikkeaa huomattavasti suomalaisesta lähihoitajakoulutuksesta. Opiskeluaika, osaamistaso ja tulevien tehtävien vaativuus riippuu suoritetun tutkinnon laajuudesta. Lyhin, lähinnä hoiva-apulaista vastaava, koulutus on 2 vuotta kestävä ja lähellä suomalaisen sairaanhoitajan osaamisvaatimuksia oleva koulutus kestää 4 vuotta. Opintojen loppuvaiheessa erikoistutaan kuten meilläkin. Opiskelijoita kannustetaan valitsemaan ikääntyneiden kotihoito, koska siellä on tulevaisuudessa työvoiman tarvetta vanhustenhoidon siirryttyä yhä enemmän kotona tapahtuvaksi.


Koulussa on selkeästi panostettu sekä opetus-että terveysteknologiaan. Koulussa oli hyvin modernit ja avarat opetustilat, iso ja viihtyisä kirjasto, monia ryhmätyö ja lepotiloja. Aulasta löytyi elämyksellinen "magic box" jossa saattoi katsella videoita erilaisten valo-ja äänitehosteiden vaihdellessa. Luokkahuoneet oli rakennettu todellisuutta vastaavien tilanteiden harjoittelua varten esim. lääkärin vastaanottotila, hätäkeskus, hammashoito, sairaalan potilashuoneet.

Koulu ylläpitää omaa Lokaal+ palvelukeskusta, joka toimii viitenä päivänä viikossa. Vanhukset tulevat sinne kodeistaan ja viettävät aikaa toistensa ja opiskelijoiden kanssa. Tänään heillä oli maalausta ja jumppaa ja lautapelejä. Vanhukset vaikuttivat virkeiltä ja keskustelivat toistensa kanssa aktiivisesti. Kahtena päivänä viikossa heillä on mahdollisuus myös ruokailla opiskelijoiden valmistamaa ruokaa Lokaalissa. Palvelukeskuksessa oli nähtävillä erilaisia apuvälineitä kotiin ja opiskelijat tutustuivat niihin itse ja tutustuttivat vanhuksia niihin. Oman viedome-järjestelmän kautta oli mahdollista olla video-ja tsättiyhteydessä vanhusten koteihin ja vanhukset saattoivat tilata sieltä kotikäynnin opiskelijoilta.


Laboraatio-opetuksessa huomiota herätti erittäin vilkas keskustelu opettajan ja opiskelijoiden välillä. Tähän saattanee vaikuttaa se, että käytännön harjoittelua on paljon ja opiskelijat ovat hyvin sisällä käytännön tilanteissa. Opiskelijat kyselivät aktiivisesti ja keskittyivät harjoitteluun; tavaratkin löysivät hienosti omille paikoilleen harjoittelun jälkeen. Laboraatiovälineistö oli runsas ja ajantasainen.

3 kommenttia:

  1. Palvelukeskus-ideaa voitaisiin toteuttaa varmaan meidänkin uudessa kampuksessamme...hiusalan palvelut, ruokailumahdollisuus, lähihoitajaopiskelijoiden terveysmittaukset, jumpat ym.

    VastaaPoista
  2. Tässä ilmentyy nyt just tota mun visiota meijän tulevasta meiningistä myös:)! Komppaan Sussea ja Tuijaa siis:)! T: Virpi

    VastaaPoista