perjantai 29. huhtikuuta 2016

Tutustumiskäynti GGzE psykiatrisen sairaalan E-labiin

Aamulla lähdimme bussilla koti GGzE psykiatrista sairaalaa, vastassa oli sairaalassa työskentelevä ja opiskelijoista vastaava hoitotyönopettaja Walter Verwegen. Ensimmäisenä tutustuimme 2012 toimintansa aloittaneeseen E-labiin. Toiminnasta vastaava Freena Eijffinger kertoi meille psykiatriseen hoitotyöhön liittyvien puhelinsovellusten kehittämisestä ja testauksesta. Keskus saa rahoituksen lahjoituksista, erilaisista tuista ja sovelluksiin liittyvistä kilpailuvoitoista.My buddy-sovellus esittelee potilaaksi tuleville lapsille ja nuorille sairaalan henkilökunnan, toiminnan ja erilaisia hoitokäytäntöjä.

My solutions-sovellus on toinen lyhyessä ajassa paljon  käyttäjiä kerännyt sovellus. Se tarjoaa ratkaisuja yksittäisiin tilanteisiin, jotka liittyvät ahdistukseen, paniikkihäiriöön, päihderiippuvuuteen ja ADHD:een. Sovellukseen syötetään henkilökohtaisia apukeinoja ongelmatilanteisiin esim. kuva, teksti, väri joka tarvittaessa rauhoittaa tai yhteyshenkilö, jolle voit tarvittaessa soittaa. Sovellus on käyttökelpoinen mikäli potilaalla on yksi ongelma, mutta moniongelmaisille se ei ole riittävä apu. Sovellus myös reagoi, jos avuntarve toistuu usein ja kehottaa silloin ottamaan yhteyttä ammattiauttajaan lisäavun saamiseksi.

Egogram-sovellus ohjaa kartoittamaan omaa verkostoa ja tarkkailemaan ihmisten positiivista tai negatiivista vaikutusta omaan käyttäytymiseen. Se luo tilastoja kenestä on apua ja kenestä kannattaa hankkiutua eroon voinnin parantumiseksi (esim.huumeidenkäyttö, rikollisuus ja siihen liittyvät tuttavuudet). Sovellus herättää huomaamaan muutostarpeita omassa verkostossa.

 Zelfscore-sovelluksen avulla voidaan arvioida potilaan tilannetta kotiutumisen kannalta. On huomattu, että potilaiden tulokset ovat huonompia itsearvioituna kuin, jos hoitaja kyselee samat asiat. E-lab järjestää koulutustilaisuuksia, joissa sovelluksia esittelevät niitä käyttäneet potilaat uusille käyttäjille.

Kuvassa Walter Verwegen, Katja Saarinen, Anu Sköld-Nurmi ja sairaalan sielunhoitaja Inkeri Hyvärinen

Sairaalassa työskentelee Suomen toimintatavasta poiketen kokemushoitajia, joilla on hoitotyön koulutuksen lisäksi oma kokemus psyykkisestä sairastumisesta, kuten burn outista tai masennuksesta ja he hyödyntävät kokemuksiaan ja kertovat tilanteistaan avoimesti potilaille. Ajatuksena on, että itse sairauden kokeneella on syvällisempi käsitys sairaudesta ja hän pystyy paremmin ymmärtämään potilaan kokemusta esim. psykoosista. Nämä henkilöt toimivat myös positiivisena esimerkkinä siitä, että psykiatrisesta sairaudesta voi kuntoutua takaisin työelämään. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti