keskiviikko 25. toukokuuta 2016

3. pv / Vierailukohteena Voksenåsen Kultur og Konferansehotell (Oslo, Norja)

Uuteen nousuun

Pilviverho Holmenkollenin yllä pitää kiinni asemistaan ja näin ollen tiistai 24.5. valkeni harmaana sekä synkkänä. Mieli kuitenkin kirkkaana ja innokkaana suuntasin erinomaisen aamiaisen vahvistamana kohti Voksenkollenin pysäkkiä ja Voksenåsenia.Suomalainen paikallisoppaani viettää ansaittua viikkovapaataan ja minut on arvottu keittiömestari Bjarnen työpariksi lounasvuoron lämpimään piisiin (vähemmän ravintolaslangia opiskelleille tiedoksi, että kyseessä on lämpimän ruoan valmistukseen keskittynyt työpiste). Jälleen sain odotella päivän ohjaajaani, joten keittiöpäällikkö Oscar opasti minut työntouhuun ja esivalmistelemaan päivän kalaruokaa. Sain eteeni 10 kg uer -fileitä. Näin minä ja veitseni teimme ensikertaa tuttavuutta punasimpun kanssa. Onneksi kyseinen laji ei osoittautunut hankalaksi tuttavuudeksi ja fileet olivatkin valmiita Bjarnen saapuessa paikalle.Tiedossa oli varsin hektinen päivä valmistellessamme lounasta sekä henkilökunnalle että 270 lounasvieraalle. Keittiöpäällikkökin naureskeli, että siitä onkin aikaa kun hän on nähnyt juoksujalkaa liikkuvan kokkiopettajan. Lounaaksi tarjoilimme aiemmin mainitsemaani ueria kevätsipuli-sitruunakastikkeella, paahdettua porsaan kassleria sekä porsaan ulkofilettä portobello-sienikastikkeella. Lisäkkeenä haudutettua kaalia, ratatouillea ja parmesaani-penneä sekä vielä paahdettuja uusia perunoita. Asiakkaiden lounaskattauksia oli kaksi erillistä siten, että ensimmäiset 100 tulivat klo 12 ja jälkimmäiset, amerikkalaiset risteilyvieraat, klo 14.


Aamun startin jälkeen Bjarne sanoi luottavansa, että selviydyn hommista itsenäisesti ja siirtyi valmistelemaan ja kokeilemaan illan menun alkuruokaa. Lautaselle löysivät tiensä sous vide -kypsennetty tonnikala, kuivattu vesimeloni, sitruuna-oliiviöljysorbetti ja yuzu-vaahto (jälleen tiedoksi vähemmän ruoanvalmistustieteisiin perehtyneille, että yuzu on sitrushedelmä). Rakennetta annokseen antoi kuivattu merilevä-kakku. Yhdessä sitten maistelimme ja tutkailimme esillepanoa voidaksemme todeta, että kelpaa - pääsee jatkoon.Työaika tiimalasissa alkoi olemaan niin vähissä, että vaihtosiivouksien jälkeen oli aika kirjata päivän opit pieneen mustaan vihkoon ja varmistaa Bjarnelta muutamat yksityiskohdat. Toinen vierailupäivä, ja jo nyt on kirjattu lukuisia uusia asioita opiskelijoille tuliaisiksi.
Synkeä sää oli joutunut päivän aikana lopulta antamaan periksi väsymättömän taistelunsa ja pilviverhon raosta pilkistelevä kevätaurinko innosti minut kävelemään puolen tunnin matkan alas Holmenkollenia hotellilleni. Apostolin kyydin aikana oli aikaa rauhassa kerrata, mitä päivästä oli jäänyt käteen?


Summa summarum - Reipas, utelias, ahkera ja motivoitunut asenne on kovaa valuuttaa myös täällä. Sekä keittiöpäällikkö että -mestari kumpainenkin korostivat, että kaikesta selvitään ja voidaan opettaa kun nämä asiat ovat kunnossa. Jopa kielitaito on näiden asioiden rinnalla toissijaista. Tästä esimerkkinä Voksenåsenille saapui tänään kaksi ranskalaista nuorta kokkiopiskelijaa, jotka puhuvat ainoastaan ranskaa. Tilanteen tekee mielenkiintoiseksi se, että keittiön henkilökunnasta kukaan ei osaa puhua ranskaa. Jää loppuviikolla nähtäväksi kuinka tällainen harjoittelujakso sujuu... Siitä ja muista havainnoista jälleen myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti