maanantai 16. toukokuuta 2016

ITW II - hanke: AALBORG HANDELSSKOLE, TANSKA 30.3.2016 – 5.4.2016, Sari Asumalahti


AALBORG HANDELSSKOLE, TANSKA 30.3.2016 – 5.4.2016, Sari Asumalahti

Liiketalous ja kauppa, Rauma

30.3.2016

Helmikuussa aloitin prosessin, jossa valmensin kahta liiketalouden opiskelijaa ulkomaiseen työssäoppimiseen. Kohdemaana Tanska. Teimme paljon paperitöitä, sopimuksia, käytännön järjestelyitä aina passin voimassaolosta eurooppalaiseen sairasvakuutuskorttiin.  Opiskelijat saivat läjäpäin työtä: cv:n kirjoittamisen englanniksi, työnhakukirjeen kirjoittamisen tulevalle tanskalaiselle työnantajalle, Suomi/Rauma powerpoint-esitelmän teon jne.

Tänään kaiken pitäisi olla siis valmista, ja opiskelijoiden valmiita lähtöön kohti Tanskaa. Minun roolini on olla mukana 7 ensimmäistä päivää, ohjaamassa ja opastamassa heitä. Samalla tutustun myös tanskalaiseen koulujärjestelmään, yhteistyökouluun sekä opiskelijoiden työssäoppimispaikkoihin.

Tänään on jännä päivä, sillä toisella opiskelijasta ei ole lainkaan matkustuskokemusta. Hänellä on ensimmäinen kerta lentokoneessa. Koska opiskelijat palaavat takaisin keskenään, minun tulee siis ohjata heitä myös siinä, kuinka lentokentällä toimitaan. Suoraa lentoa ei ole, joten lentokoneen vaihdonkin tulee sujua ongelmitta.

 

 

31.3.2016

Perillä ollaan. Matka sujui hyvin. Lentokentällä vastassa oli yhteistyöoppilaitoksemme yhteyshenkilö Marian Jensen, joka myös on opiskelijoiden tukihenkilö vaihdon ajan. Ensi töiksemme menimme oppilaitoksen asuntolaan, jonne opiskelijat majoittuvat. Siellä heille näytettiin asuntolan tilat sekä selostettiin käytännöt. Asuntolassa on heille tarjolla myös paljon vapaa-ajan ohjelmaa, johon heitä kehotettiin osallistumaan. Näin olisi hyvä tapa tutustua muihin tanskalaisiin opiskelijoihin. Asuntolasta löytyi mm. oma elokuvateatteri, baari, biljardi ja jopa oma sauna!


 

Tänään ensimmäisenä päivänämme tutustuimme tanskalaiseen yhteistyöoppilaitokseen. Aalborg Handelsskole on suuri kaupallinen 2. asteen oppilaitos. Oppilaitos sijaitsee 4 eri kampusalueella, vuosittain siellä opiskelee n. 8400 opiskelijaa,  joista noin 2400 opiskelee tutkintoon johtavaa koulutusta. Koulu tarjoaa myös monia räätälöityjä kursseja elinkeinoelämälle, vuosittain heitä on noin 6000. Henkilökuntaa kokonaisuudessan oppilaitoksessa on n. 300.

Kouluesittelyn jälkeen me saimme oppilaiden kanssa tutustua kaupunkiin. Marian Jensen eli yhteyshenkilömme kierrätti meitä kaupungissa. Aalborg on Tanskan 3. suurin kaupunki, jossa on runsaat 100 000 asukasta. Kaupungissa oli silti hyvin selkeä liikkua, ja hyvin toimiva julkinen liikenne. Tärkein tehtävä oli ostaa tytöille bussiliput, joilla he pääsivät kulkemaan asuntolasta työpaikoilleen harjoittelujakson aikana.

 Heitä opastettiin siihen hyvin konkreettisesti, näytettiin lähimmät pysäkit ja missä poistua.

 

Seuraava vaihe oli opiskelijoiden kotiuttaminen. Eli toisin sanoen, koska opiskelijat asuivat asuntolassa, jossa huoneet olivat kovin steriilejä, veimme tytöt JYSKiin ja paikalliseen IKEAan. 10 eurolla tytöt ostivat huoneeseensa väriä ja pehmeyttä: julisteita, mattoja, fleecehuopia ja kaktuksia. Ja jo huone näytti kotoisemmalta, ja tytöiltä irtosi hymyjä!


1.4.2016

Aprillipäivä.  Tytöillä oli tänään ehkä kaikista jännittävin päivä ikinä: heidän tuli esittää koululla tekemänsä Suomi/Rauma-esitys kahdelle eri luokalle. Opiskelijat olivat todella hyvin valmistautuneet meidän suomalaisten tuloon, he olivat tehneet etukäteen kysymyksiä, joita he esittivät opiskelijoille. Erityisen paljon pidin opettajan (Marian Jensenin) kehittämästä pedagogiikasta: tyttöjen esitelmien jälkeen meitä suomalaisia pyydettiin istumaan pöytiin, kutakin meitä yhteen eri pöytään. Tanskalaiset opiskelijat sitten tulivat pienryhmittäin kiertämään pöytiämme ja keskustelemaan heitä kiinnostavista aiheista. Juttu luisti kuin siivillä, ja aika melkein loppui kesken!

 


Saimme samalla tutustua myös tanskalaiseen kulttuuriin, sillä tanskalainen opettaja Marian oli leiponut luokalle tyypillisen tanskalaisen synttärikakun juhlan kunniaksi!

Aprillipäivän lopuksi oli tytöillä seuraava jännittävä vaihe, menimme yhdessä tutustumaan tyttöjen tuleviin työssäoppimispaikkoihin. Opiskelijamme olivat ensin töissä koulun harjoitusyrityksessä nimeltä Hobby Home, siellä he saivat tehdä taloushallinnon työtehtäviä. Siellä siis 2 ensimmäistä viikkoa. Tuon jälkeen he siirtyivät kaupan alan asiakaspalvelutehtäviin, toinen Fotex-nimiseen elintarvikeketjuun, toine Rema 1000-nimiseen päivittäistavarakauppaan. Näissä kaikissa ehdimme vierailla perjantaipäivänä, samoin selvitimme bussireitit.

 


 


Alla Fotex-ketjun myymälä ulkoa


ja sisältä:


Rema 1000 myymälä oli kadun toisella puolella:2.4.2016

 

Lauantai eli viikonloppu. Yhteistyöoppilaitoksen puolelta tytöillä ei ollut mitään velvoitteita. Minä olin tyttöjen käytettävissä ja sovimme, että menemme yhdessä tutustumaan Aalborgin eläintarhaan, jota kehuttiin yhdeksi Tanskan parhaimmista eläintarhoista. Sää suosi meitä ja vietimme mukavan, leppoisan päivän yllättävän moninaista eläinkirjoa katsellen.


3.4.2016

Vaikka oli sunnuntaipäivä, meille oli koulun puolesta järjestetty ohjelmaa. Jälleen kerran reipas yhteistyöopettajamme Marian oli käytössämme: menimme tutustumaan Aalborgin nykytaiteen museoon (Kunsten). Siellä kiertelimme ja tutustuimme lähinnä tanskalaisiin nykytaiteen tekijöihin. Ihastelimme ja järkytyimme. Pohjakerroksessa meitä järkytti pakistanilaisen taitelijan erillisnäyttely, jossa ravisteltiin länsimaista ajattelutapaamme kovaa ja korkealta.


4.4.2016

Maanantai. Tänään oli tyttöjen ensimmäinen työpäivä, heillä varmaankin perhosia vatsassa! Minulla oli puolestaan opetuksen seuraamista tanskalaisen kollegan, englannin opettajan, tunnilla. sain tutustua hänen käyttämiinsä materiaaleihin ja opetustapaan. Kaikilla opiskelijoilla oli omat tietokoneet, joilla he tekivät töitään ja muistiinpanojaan. Kukaan  ei kirjoittanut mitään käsin! Monisteita toki jaettiin.  Opetus perustui hyvin pitkälle keskusteluun ja ajatusten vaihtoon. Olin useammalla saman kurssin tunnilla, vain luokka vaihtui. Ilokseni sain huomata, että jotkut luokat olivat melko ”suomalaisia”. Vaikka tanskalaiset ovat puheliaita, ei keskustelua aina syntynytkään, ja opettajan tuli viritellä sitä melkein puoliväkisin … tunsin sympatiaa.

 


Koska kyseessä oli viimeinen päiväni Aalborgissa ennen kotimatkaani takaisin Suomeen, tapasin vielä iltapäivällä koulun rehtorin Hans Jorgen Mollerin. Harmikseni sain kuulla, ettei Tanska voine lähettää Raumalle opiskelijoita. He kokevat matkan liian pitkänä, heillä ei ole irrottaa opiskelijoita 4 viikoksi vaihtoon. Se on heidän järjestelmässään liian pitkä aika. Lyhyemmille viikon pyrähdyksille he toki menevät, mutta matka suuntautuu lähialueille. He kuitenkin vakuuttivat, että ottavat mielellään vastaan meidän opiskelijoitamme edelleen. Jatkoahan me olemme hakeneet Erasmus+ projektin kautta, saa nähdä kesäkuussa kuinka käy.

Illalla sain nauttia vielä yhteistyökoulumme vieraanvaraisuudesta.

5.4.2016

Lentoni lähti jo aamukuudelta kohti Helsinkiä, jonne jouduin olosuhteiden pakosta lentämään Amsterdamin kautta. Lähdin hyvillä mielin, tiesin, että opiskelijat olivat hyvissä käsissä. Kaikki oli sujunut yhteistyökoulun kanssa jouhevasti, oppilaiden kanssa olin sopinut säännöllisestä yhteydenpidosta ja luotin, että he hoitavat oman työnsä kunnialla. Tunsin myös ylpeyttä – olivathan oppilaani olleet todella fiksusti ja vastuuntuntoisesti. Sellaisia on aina mukava maailmalle lähettää!

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti