keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Suuntana Eurooppa, Job shadowing Tartossa 10.-11.4.2017

Pikainen kahden päivän job-shadowing-tutustumiskäynti Viron suurimpaan ammatilliseen oppilaitokseen Tartu Kutsehariduskeskukseen tuotti tuliaisena liikkuvuusyhteistyösopimuksen kauneusalalle.
Monialaisella oppilaitoksella on kaksi kampusta ja kymmenen osastoa. Perustutkinto-opiskelijoita on 3500 ja täydennyskoulutusta saa vuosittain noin 3000 opiskelijaa. Henkilökuntaa on vajaa 400.
Tartto on Viron toiseksi suurin kaupunki noin 100 000 asukkaallaan. Historiallinen hansakaupunki mainitaan ensimmäisen kerran jo vuonna 1030 - Tarton sydän onkin viehättävä ja elävä keskiaikainen vanha kaupunki. Nyky-Tartto on ennen kaikkea koulukaupunki; siellä on 11 yliopistoa ja oppilaitosta ja kaupungissa paljon opiskelijoita.
Tarjonnasta huolimatta ammatillisen koulutuksen suosio ei ole paras mahdollinen, sillä tällä hetkellä 70 % ikäluokasta valitsee lukion. Viron koulutusjärjestelmä muistuttaa paljon Suomen järjestelmää.
Ammatillinen koulutus Tartossa nostaa profiiliaan järjestämällä mm. eri alojen lyhytkursseja ja workshopeja niin peruskoulussa kuin lukiossa. Yhteistyötä tehostamaan on kouluun palkattu henkilö, jolle kuuluu myös oppilaitosvierailujen ja ohjelman järjestäminen.
Tartu Kutsuhariduskeskuksen kansainvälisessä yksikössä on kaksi kokoaikaista työntekijää ja koulutusaloilla kv-yhteyshenkilöt samaan tapaan kuin WinNovassa. Opiskelijaliikkuvuuksia on vuosittain suuntaan ja toiseen noin sata. Suosittuja maita ovat alasta riippuen Espanja, Italia, Englanti, Slovakia, Liettua ja Suomi.
Kansainvälinen toiminta vaikutti olevan vilkasta ja huhtikuu on kuulemma vastavierailujen kiireisin kuukausi. Kahden päivän aikana tapasin koulun vieraita Englannista, Ruotsista, Saksasta ja Suomesta. Englannista oli iso ryhmä lähinnä teknisen alan opiskelijoita ja opettajia, Göteborgista kaksi HRC-alan opettajaa ja Suomesta Hyriasta kaksi kauneusalan opiskelijaa kuuden viikon top-jaksolla. He kertoivat asuvansa läheisessä koulun asuntolassa ja pitivät sitä hyvätasoisena.
Tartu Kutsehariduskeskus teki minuun oikein hyvän vaikutuksen. Koulussa on tarjolla opiskelijoille perusopetuksen lisäksi erilaisia projekteja ja monenlaisiin taitokilpailuihin osallistuminen ja niissä menestyminen niin kotimaassa kuin ulkomailla näytti olevan suosittua!
Tiina KallioHiusalaKansainvälisiä vieraitaKauneusalaKouluTiina Kallio käytävällä


 Pyyhi jalat!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti