torstai 9. marraskuuta 2017

HULA -hankkeen jakso Malesiassa 2. - 7.11.2017

Osallistuin hankkeen Malesia -yhteyshenkilönä ja kahden liiketalouden opiskelijan ohjaajana Malesian jaksolle. Matkustin Singaporen kautta Malesian Johor Bahruun  kahden liiketalouden opiskelijan kanssa. HULA - Huippulaadulla palvelualojen taitajaksi verkostohanke, jota koordinoi Koulutuskeskus Salpaus, kehittää asiakaspalvelun huippuosaajan  tutkinnonosaa ammatillisiin tutkintoihin. Hanketta rahoittaa Opetushallitus. Salpauksen ja WinNovan lisäksi hankkeessa ovat mukana Turun ammatti-instituutti, Kouvolan seudun ammattiopisto ja Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto. Minun jaksoni Malesiassa kesti viikon ja opiskelijoiden pilotointijakso kuukauden.

Kartoituksia sopivien yhteistyötahojen löytämiseksi oli tehty samaan hankkeeseen kuuluneella valmistelevalla vierailulla Malesiaan helmikuussa 2016. Suhteiden hoito ja yhteistyökumppaneiden tunteminen ovat tärkeitä aasialaisessa yhteistyössä.

Aika on Malesiassa kuusi tuntia edellä Suomen talviaikaa. Jakson aluksi saimme tutustua Johor Bahrussa yhden päivän luonto- ja maaseutukohteisiin, museoon, mangrovemetsään, ranta-alueeseen, krokotiilifarmiin ja rapujen kasvatukseen sekä pimeällä tulikärpäsiin. Opimme palmuöljyn tuotannosta, ja chilin, kookoksen ja banaanin viljelystä ja maistoimme Durian hedelmää.                      Pääsimme myös vierailemaan malesialaisessa kodissa. Opimme myös Malesian yhteiskunnasta, uskonnoista, säännöistä, tavoista, ruuasta ja kultuureista.
Museon edustalla

Matkalla tulikärpäsretkelle

Vieraina malesialaisessa kodissa

Palmun hedelmä, uloin osa palmuöljyyn, musta osa eläinten ruokaan ja keskiosa kosmetiikkaan


Seuraavana päivänä saimme tutustua Johor Bahrussa valtavaan Iskandar -projektiin. Projektissa rakennetaan uusia teitä, rakennuksia ja palveluita. Iskandar-projektin myötä Johor Bahrun kaupungille rakennetaan kokonaan uusi keskusta. Projektia rahoitetaan Malesialaisella rahalla, mutta myös kiinalaisen ja muun kansainvälisen rahan osuus on huomattava.

Vierailimme maan pääkaupungissa Kuala Lumpurissa. Siellä vierailimme Suomen suurlähetystössä ja yksityisessä oppilaitoksessa Berjaya University College of Hospitality. 
Suurlähetystössä työskentelee kymmenen henkilöä; viisi suomalaista ja viisi malesialaista. Lähetystöllä on läheiset suhteet Malesiassa toimiviin suomalaisyrityksiin, joita on 50. Keskustelimme HULA-hankkeesta, opiskelijavaihdosta, kulttuurieroista ja työskentelytavoista, suurlähetystön tehtävistä ja matkustusilmoituksen tekemisen tärkeydestä.

Kuala Lumpurin kuuluisat kaksoistornit

Oppilaitoksen Culinary art -opiskelijat työssä
Suomen suurlähetystön kyltti Kuala Lumpurissa

Teemu Laakkonen ja opiskelijat Suomen suurlähetystössä

Kuala Lumpurin vierailun jälkeen palasimme Johor Bahruun ja siellä vierailimme yhdessä opiskelijoiden työpaikalla, Malesian turismi- ja kulttuuriministeriön Johorin toimistossa. Keskustelimme työn sisällöstä, työajoista, tauoista ja muista ohjeistuksista ja allekirjoitimme opiskelijoiden sopimukset. Opiskelijat pääsevät toimistotyön lisäksi mukaan monenlaisiin tapahtumiin.
Opiskelijat ja yhteyshenkilöt Matkailu- ja kulttuuriministeriön Johorin toimistossa

Tyypillinen aamiainen Nasi Lemak
Durian -hedelmän maistaminen jännittää
Hedelmätarjontaa katukaupassa

Jakson aikana opittua hyödynnetään HULA-verkoston tuotosten kehittämisessä ja tulevien verkoston Malesian jaksojen valmennuksen kehittämisessä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti