perjantai 27. huhtikuuta 2018

Digital and Social Media Competenties @ School - Rooma 10.7.-14.7.17

Joskus tulee se hetki, kun tajuaa, että nyt jos koskaan on lähdettävä. On ymmärrettävä, että lapset ovat riittävän vanhoja pärjäämään viikon ilman äitiä ja äiti on riittävän kauan pyörittänyt arkirumbaa. Arki on ihanaa, lapset suloisia ja mies hoitaa kyllä osansa perhe-elämästämme - kyse ei siis ole siitä. Joskus puhutaan napanuoran katkaisemisesta, ehkä tässäkin tapauksessa tein juuri sitä. Osoitin itselleni, että olen muutakin kuin äiti. Olen oman alani ammattilainen, haluan kouluttautua lisää ja olen valmis lähtemään yksin ulkomaille, koska siellä on kurssi, johon haluan osallistua.

Viime keväänä meille WinNovan YTO-opettajielle tarjoutui mahdollisuus hakea apurahaa ErasmusPlus-opintoihin. Suoritin viime keväänä Monilukutaito-kurssin Snellmanin kesäyliopistoon. Lisäksi aiemmin olen suorittanut digitaalisten oppimateriaalien kurssin sekä Erilaiset oppijat monenlaisissa oppimisympäristöissä -kurssin ja heti valmistumiseni jälkeen Turun DIAK:n Mediakasvatuksen ammatilliset erikoistumisopinnot. Mediakasvatus, monilukutaito ja median opetuskäyttö eri muodoissaan ovat lähellä sydäntäni. Sen vuoksi tuo Digital and Social Media Competencies @ School -kurssi valikoitui ykkösvaihtoehdokseni. Ollenkaan ikävältä ei myöskään tuntunut, että tämä kurssi järjestettäisiin heinäkuussa Roomassa, Italiassa.

Reissu alkoi lauantaiaamuna 8.7.2017 junamatkalla Turusta Helsinkiin. Kuten minut tuntevat ihmiset tietävät, pelkään reissuista myöhästymistä yli kaiken, joten aikaa lentokentällä oli kulutettavana aika paljon.

Itse lento Roomaan oli nopea: hyvä kirja ja ohops, niin oltiinkin jo perillä. Taksimatka hotellille osoitti minulle, että italialainen liikennekulttuuri on tosiaan maineensa veroinen. Täysin kielitaidoton vanha taksikuski Fiatinsa kanssa ajoi 150km/h moottoritiellä ja minä koitin nauttia maisemista. Hotellilla ihana, iso ilmastoitu huone, kylpyhuone ja kylpyamme. Ekat "äitiä ikävä" -viestittulivat jo, mutta hyvin olivat lapset pärjänneet kaverin synttäreillä ja mökillä. Minä kävin syömässä myöhäisen päivällisen naapuriravintolassa - aitoa italialaista pasta carbonaraa tietenkin - ja kylpyammeen kautta nukkumaan. Uni tuli hyvin. Tästä loma alkaa!

Sunnuntaiaamulla kännykässä odottivat jo ensimmäiset viestit kotoa. WhatsApp on hieno keksintö. Hotellin aamupala oli mahtava, enemmänkin olisi kannattanut syödä, koska hellepäivänä ruoka ei juuri maistu. Sunnuntain lämpötila oli +34C. Melkoinen ero Suomen lämpötiloihin, jossa heinäkuun alussa oli +11C ja pohjoisimmassa osassa satoi lunta.

Sunnuntain käytin ensimmäiseen tutustumiskierrokseen Roomaan. Hotellilta matkasin ensin Palazzo Cavourin puistoon, josta kävelin Castel Sant' Angelon linnoitukseen. Piazza Navonan kautta vaelsin Pantheoniin. Pieniä kirkkoja Roomasta löytyy useita ja täytyy sanoa, että monesti nämä pienemmät kirkot tekevät suuremman vaikutuksen. Pantheon oli ainakin heinäkuisena hellesunnuntaina turistirysä eikä kirkkomaisesta pyhyydestä juuri ollut tietoakaan.

Vittoriano  on mielestäni kaunis, vaikka paikalliset puhuvat siitä kermakakkuna eivätkä juuri arvosta sitä. Ihan tämän naapurissa, Rooman liikenteen solmukohdassa sijaitsee Palazzo Venezia, jonka sisälle tutustuin myös. Trajauksen forumin jäänteet näkyivät matkalla Colosseumille. Sitä en kuitenkaan vielä jaksanut kiertää, vaan suuntasin metrolla hotellille päin. Rooman metroverkko on oikeastaan aika yksinkertainen käyttää, joten voin suositella sitä lämpimästi. Rauhallinen ja turvallinen, myös ilta-aikaan.

Sunnuntain tärkeimmät huomiot: Juoda pitäisi koko ajan eikä syömistäkään kannattaisi unohtaa. Aurinkorasvaa kuluu, vaikka kyseessä onkin kaupunkiloma, ei mikään rantalöhöilyloma. Maanantaina kouluun puoli kymmeneksi. Niin ja se tärkein huomio: Olen surkea selfieiden ottaja!

Varsinainen kurssi alkoi maanantaina 10.7. Kurssipaikkana oli eräänlainen avoin työtila, josta pienet yritykset voivat vuokrata itsellensä paikkoja, pöytiä tai huoneita tarpeensa mukaan. Mielenkiintoista ideointia, toimintaa, suunnittelua - ehkä tuolla oli sitä paljon puhuttua positiivista pöhinää. Kurssikavereita oli 3 lisäkseni. Nämä eri-ikäisiä lapsia ja nuoria opettavat naiset olivat kotoisin Portugalista ja Espanjasta. 

Ensimmäisen päivän aiheena oli perehdytys aiheeseen: How to use technology impact education? Free tools and platforms. Ensinnäkin tietenkin on tärkeää pohtia, mitä nuo digitaaliset kompetenssit koulussa tarkoittavat. Ensinnäkin tietysti niillä voidaan käsittää digitaalisten työvälineiden avulla tapahtuva opetus. Toisaalta se tarkoittaa myös sitä, miten opetamme digitaalisten välineiden käyttöä. Monenlaia myyttejä liittyy digitaaliseen opetukseen ja nämä taitavat olla ihan kansainvälisiä. Opettajan onkin hyvä miettiä, miten teknologiaa käyttää opetuksessaan ja miksi sitä käyttää. Digitaalisuus on kaikille eikä sitä tai sen kustannuksia tarvitse pelätä. "Will teachers replaced by technology? Of course not..."

Tutustuimme yleisimpiin työkaluihin ensimmäisenä päivänä. Näitä olivat mm. etwinning.net, edmodo.com, Moodle ja Google for didactic. Lisäksi puhuimme massakurssityökaluista, pilvipalveluista, bloggaamisesta ja mind mapeista.

Hauska pieni yksityiskohta maanantailta: "Te suomalaiset tarvitsette varmasti paljon digitaalista verkon välityksellä tapahtuvaa opetusta, koska lumentulo sulkee koulut talvisin." :D

Ja päivän turistiosuus: Iltapäivällä ensin Vatikaaniin. Upea, paljon turisteja. Museo juostiin läpi, Sikstiiniläiskappeli taiteineen todella vakuuttava. Pyhän Pietarin katetraali uskomaton kokemus. Illalla kävimme espanjalaisen kurssikaverini kanssa katsomassa Foro Di Cesare -esityksen http://www.viaggioneifori.it/http://www.viaggioneifori.it/

Tiistaihin heräsin pirteänä pitkien yöunien jälkeen. Tiistaina edessä oli pitkä päivä, joten unet tekivätkin hyvää. Aamupäivällä menin Piazza Cavourin pihalle aurinkoon lukemaan kirjaa, juomaan jääteetä ja rentoutumaan. Tiistain muuna ohjelmana oli koulua 14-17.30, kiertokävely klo18-20 ja illallinen siihen päälle.

Iltapäivällä koulussa pohdimme sosiaalista mediaa ja sen olemusta. 95 % milleniaaleista on liittynyt vähintään yhteen sosiaalisen median palveluun. Syitä tähän on monia. Tärkeimpinä voidaan ajatella sosiaalisen median tarjoamia keinoja ongelmiin tarttumisessa. Muutos median vastaanottajasta tuottajaksi on ollut tärkeä ja nopeasti tapahtunut. Varovaisuutta somen käytössä käsiteltiin tietysti myös. Viimeaikaisten Facebook-tietojen myötä yksityisyysasetusten säätäminen on varmasti jokaiselle käyttäjälle selvää. Opettajan roolissa toimiessaan pitää ottaa huomioon myös se, mitä jakaa ja kenelle jakaa. Ja ihanan armollinen ajatus - kaikkialla ei tarvitse olla aktiivinen! Kävimme läpi sosiaalisen median  "The Big Fiven" eli  Facebookin, Twitterin, YouTuben, Linkedinin ja Instagramin.

Illan kiertokävely tapahtui oman ja "Project Management" -kurssin kanssa. Kohteina Pietarinaukio, Castel Sant' Angelo, Ponte Sant' Angelo, Piazza Chiesa Nuova, Campo de' Fiori ja viimeiseksi illallinen ravintola Origanassa. Ravintolasta pitää vielä todeta, että ottivat pähkinäallergikon ihanan tosissaan. Alkupalajuustoja tuli pöytään niin paljon, että koko seurueelle riitti. Heidän alkupalaleivissään kun oli käytetty pähkinäöljyä. Hotellilla olin vasta puolenyön jälkeen.

Keskiviikko 12.7. valkeni jälleen aurinkoisena ja kuumana. 35 astetta on melkoisen paljon lämpöä  näin suomalaisen mittapuulla. Edellisen päivän kävelyt ja myöhäinen nukkumaanmeno tuntuivat kyllä, mutta pirteänä olimme yhdeksän jälkeen aloittamassa koulutusta. Keskiviikon aiheena oli digitaalinen tarinankerronta. On monia välineitä tarinoiden kertomiseen: digitaaliset taulukot, videot, musiikki ja blogit. Näiden käyttöön syy löytyy median murroksesta, luovuudesta ja innostamisesta. Työkaluja, joihin tutustuimme: Storybird, My StoryBook ja Capzles.com.

Otsikon "infographics and pictures + videoediting" alla käytiin läpi monia hyviä ilmaisia ohjelmia, joita olen ottanut yhdistystoiminnassa jo aktiiviseen käyttöön reissun jälkeen. Näitä ovat esim. Canva ja Logomaker. Videopuolella käytiin läpi mm. Powtoonin käyttö. Powtoonilla olen tehnyt oheisen videon https://www.powtoon.com/online-presentation/gkv12pAQtgO/some-kouluttaja/ 

Keskiviikkoilta oli jo rauhallisempi. Vain yksi parituntinen shoppailukierros Octavianon ja Vatikaanin välillä. Nyt tuliaiset alkavat olla kunnossa ja postikortit lähetetty.

Torstaina 13.7. päästiin harjoittelemaan juttuja, joista aiemmin on puhuttu. Itse tutustuin tarkemmin Canvaan, Logomakeriin ja Storybirdiin. Näiden käyttö ei ollut tabletilla kovinkaan helppoa. Sain lainata läppäriä kurssin vetäjältä, mutta ä- ja ö-kirjaimien puuttuminen aiheutti isoja ongelmia. Lisäksi huomasin, että suomi ei ole helpoin kieli esimerkiksi Powtoonin käytössä. Suomenkieliset sanat ovat paljon pitempiä, yhteen näyttöön ei mahdu kovinkaan paljon tekstiä suomeksi. Toisaalta pitää ottaa huomioon myös katsojaystävällisyys: Liika teksti tekee videosta tai tiedotteesta raskaan. Mieluummin esimerkiksi lisää videoon pituutta kuin koittaa tunkea klipit ihan täyteen tekstiä.

Koulun jälkeen oli taas aika pienelle kävelyretkelle. Kävin vihdoin Colosseumissa sisällä kierroksella. Kierretty on myös Fontana del Trione, Sant Andrea della Frette ja espanjalaiset portaat. Kolikko on heitetty Fontana de Treviin - Roomaan tullaan uudestaan.

Viimeisenä koulupäivänä 14.7. pääsimme tutustumaan paikalliseen kouluun Instituto Comprensivo Maria Montessori. Koulu tietenkin oli suljettu kesäloman vuoksi, mutta opettajia oli paikalla suunnittelemassa tulevaa lukuvuotta ja esittelemässä meille koulunsa metodeja, erityisesti digitaalisuutta. Koulun opetusmetodit ovat oppilaslähtöisiä, käytetään yhteisoppimista ja ilmiöoppimista, jakamista ja yhteistyötä. koulussa on 1200 oppilasta ja 115 opettajaa. Saimme myös pikaesittelyn Italian koulujärjestelmästä.

Haikeiden halausten ja todistustenjaon jälkeen oli aika lopettaa kurssimme. Paljon kiinnostavia ideoita tarttui matkaan, niiden käytännön toteuttamista opetustyössä pitää harjoitella ja kerätä rohkeutta eri välineiden käyttöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti