maanantai 23. huhtikuuta 2018

Suuntana Eurooppa II - kohteena Torino Italiassa 18.-23.4.2018
Opettajaliikkuvuuteni tavoitteena oli tutustua oppilaitokseen Engim Piemonte Artigianelli Torino sekä kahden Torinossa viiden viikon harjoittelujaksoa suorittavan liiketalouden opiskelijan työpaikkoihin sekä tutustua italialaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin ja yhteyshenkilöihimme. Jaksoni toteutui 18.-23.4.2018.

Po-joki ja Torinon keskustaa kuvattuna Monte Dei Cappuccinin näköalapaikalta


 Torino sijaitsee Pohjois-Italiassa lähellä Ranskan rajaa Po-joen rannalla. Torinon suurkaupunkialueella on  yli 1,5 miljoonaa asukasta. Torinolla on pitkä historia. Se on perustettu 28 eaa. Kaupunki on ollut yhdistyneen Italian ensimmäinen pääkaupunki v. 1861 - 1865. Perinteisesti Torinoa pidetään teollisuuskaupunkina, mutta myös turistikohteena se on tullut yhä suositummaksi. Vuoden 2006 talviolympialaiset sekä paralympialaiset järjestettiin Torinossa.

Ensimmäinen päivä kului oppilaitoksessa, joka sijaitsee Torinon keskustassa. Opiskelijoina on sekä nuoria että aikuisia. Nuorisokoulutus keskittyy palvelualoihin ja sähköalaan, aikuiskoulutuksen kirjo on suurempi. Oppilaitoksessa opiskelee myös sekä nuoria että aikuisia erityisopiskelijoita. Oppilaitoksen toimintaan kuuluu myös toimisto, jossa autetaan löytämään työ- tai opiskelupaikka tai tekemään CV tai hakemus. Harjoituskahvilassa sain seurata cappuccinomestarin taidonnäytettä. Vuosittain järjestettävässä kilpailussa valitaan parhaat cappuccinon tekijät. Taidetta kutsutaan nimellä milk art.Keväällä 2017 oppilaitoksen rehtori ja 6 opettajaa vierailivat viikon WinNovassa. Yhteistyömme toivotaan jatkuvan sekä opiskelija- että opettajavaihdon ja muiden hankkeiden merkeissä. Suomen koulutusta pidetään yhtenä parhaimmista maailmassa ja Suomen ammatillisen koulutuksen reformia seurataan tarkasti.
Lounaalla rehtorin ja yhteyshenkilöiden kanssa oppilaitoksen ravintolassa
Seuraavana päivänä pääsin tutustumaan opiskelijoidemme harjoittelupaikkoihin. Toinen oli reilun kaupan periaatteella toimiva altromercato ja toinen oli italialaisen alusasuja ja vaatteita myyvän ketjun goldenpoint -myymälä.


Työpaikolla oli mukava tunnelma ja opiskelijat olivat päässeet mm. laittamaan tuotteita esille


Pääsin tutustumaan opiskelijoiden asuntoon ja illalla kävimme pizzalla yhteyshenkilöidemme suosittelemassa  il padellino pizzeriassa. Pöytävarauksen tekeminen etukäteen oli välttämätöntä.


Ylin ikkuna historiallisessa rakennuksessa on opiskelijoiden huoneen ikkuna


Pizza maistui, taustalla näkyy Torinolle tyypillistä katettua jalkakäytävää

Liikkuessamme yhteyshenkilömme kanssa työpaikoille kävelyn lisäksi käytimme bussia ja metroa sekä car2go -palvelua. Car2go oli minulle täysin uutta. Siinä puhelimen sovelluksesta nähdään, missä on lähin vapaa auto. Sitten kävellään auton luo ja annetaan sovellukselle saatu koodi ja auton ovet aukeavat. Virta-avain löytyy kojelaudalta ja sitten ajamaan. Ajon päätyttyä auto pysäköidään ja ajo maksetaan sovelluksen avulla - kätevää ja nykyaikaista.

Car2go -auto

Jaksoni ajan säät olivat poikkeuksellisen lämpimät, jopa 29 astetta. Edellinen viikko oli ollut sataeinen ja viileä. Puut olivat keväisen vihreät.

Kuva Po-joen sillalta näköalapaikalle


Viimeisenä päivänä minulla oli aikaa katsella yhteyshenkilöiden suosittelemat paikat; aukioita, suuret lauantaimarkkinat Piazza Della Repubblicalla, kalahalli, näköalapaikka Monte Dei Cappuccini, soutuklubi Armida, Valentinon puisto aktiviteetteineen Po-joen rannalla sekä Valentinon linna ja keskiaikainen kylä, joka on rakennettu v. 1884 kansainväliseen näyttelyyn. Seuraavalla videolla on lauantaista kaupankäyntiä kalahallissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti